Geschiedenis van het bedrijf

Berendsohn AG is een traditioneel Hamburgs familiebedrijf. In de afgelopen 180 jaar hebben wij betrouwbaar en met grote verantwoordelijkheid ons bedrijf ontwikkeld en zijn er met succes in geslaagd dat men zich dankzij onze reclamemiddelen aan onze meer dan 100.000 klanten nog lang herinnert.

Dit grondbeginsel kenmerkt het bedrijf tot op heden en heeft het tot een toonaangevende leverancier op het gebied van de directe verkoop van reclameartikelen en geschenken in Europa gemaakt. Regionale gebeurtenissen en ondernemende persoonlijkheden hebben sindsdien hun stempel op de ontwikkeling gedrukt.

De bewogen beginjaren

Berendsohn AG werd in 1833 door Salomon Berendsohn als uitgeversmaatschappij in Hamburg opgericht. De kernactiviteiten in de beginjaren waren de zogenoemde 'Hamburgensien', hoogwaardige kopergravures waarop verschillende stadsgezichten van Hamburg en uitzichten op de omgeving waren afgebeeld. Onze 'oerrelatiegeschenken', die Hamburgse kooplieden naar hun overzeese zakenrelaties stuurden of hen aanboden.

Meer dan 100 jaar later na de 2e Wereldoorlog rijdt Günther Berendsohn als jonge ondernemer op zijn fiets door het verwoeste Hamburg. Altijd vergezeld van zijn onafscheidelijke verkoopkoffer met de meest uiteenlopende reclamemiddelen. In die tijd bouwt Günther Berendsohn het bedrijf van zijn familie opnieuw op. Met een goede neus voor de behoeften van zakenmensen en bewust van het belang van de nabijheid van de klant heeft zijn team van de buitendienst zich tien jaar later al over heel Duitsland verspreid.

De Europese markt lokt

In de jaren 60 begint Berendsohn de Europese markt te veroveren. Het aantal werknemers neemt in de tien jaar hierna met ca. 800 mensen in de buiten- en binnendienst toe. Ze zijn inmiddels verspreid over twaalf Europese landen en bedienen meer dan 100.000 klanten. Naast de afzonderlijke lokale Berendsohn bedrijven maakt sinds 1986 INTERWEGA international Gesellschaft für Debitorenmanagement m.b.H. ook deel uit van de Berendsohn-groep.

Doorontwikkeling en modernisering

Modernisering en groei kenmerken het bedrijf in de laatste tien jaar. De sinds 1993 bestaande productievestiging in Brüsewitz in de provincie Mecklenburg werd in 2013 tot het Europese productie-, service- en logistiekcentrum uitgebreid. Sindsdien werken hier meer dan 150 werknemers in de productie, logistiek, klantenservice en grafische dienst onder één dak. Sinds 2014 is de Poolse specialist voor reclameartikelen en bedrijfskleding Lynka Sp. z o.o., gevestigd in Krakau, een dochterbedrijf van Berendsohn AG. De corporate fashion werd middels deze competentie tot de grote derde pilaar van het bedrijf.

180 jaar in het kort

1833

Oprichting van de uitgeversmaatschappij B.S. Berendsohn

1860

Bloeitijd van de uitgeveractiviteiten. Met de hoogwaardige gravures van stadsgezichten, de 'Hamburgensien', die door klanten aan zakelijke partners over heel de wereld cadeau zijn gegeven, ondersteunt de uitgeverij zijn succes.

1948

Heroprichting van het bedrijf door Günther Berendsohn.

1958

De buitendienst heeft zich in heel Duitsland met 50 werknemers uitgebreid. Bijzonder en uniek voor alle klanten: de persoonlijke, individuele ondersteuning en advisering ter plaatse, met monsters van de producten en know-how in alle sectoren. De jaaromzet bedraagt meer dan vijf miljoen mark.

1964

Berendsohn richt zich op de buitenlandse markt. De buitendienst begint zijn activiteit in Scandinavië, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. De jaaromzet groeit tot tien miljoen mark.

1973

Een jaaromzet van 80 miljoen mark, de buitendienst telt meer dan 300 werknemers.

1986

Oprichting van de dochteronderneming Interwega International Gesellschaft für Debitorenmanagement mbH.

1987

Verhuizing naar de huidige bedrijfsvestiging in het westen van Hamburg. De totale omzet ligt rond 100 miljoen mark, de helft hiervan wordt op de Europese markten omgezet.

1993

In Brüsewitz bij Schwerin wordt een nieuwe servicevestiging met een eigen productieafdeling in gebruik genomen.

2007

Berendsohn bereidt zijn zakelijke activiteiten uit naar de sector bedrijfskleding.

2013

Om alle diensten onder één dak te brengen en de klantenservice te optimaliseren, wordt de vestiging in Brüsewitz tot de centrale productievestiging uitgebreid. Hier bevinden zich naast de productie nu ook de grafische dienst, de logistiek en de klantenservice.

2014

Met de eigen hoogwaardige GB-Collection kledinglijn, genoemd naar de oprichter Günther Berendsohn, wordt het aanbod bedrijfskleding van Berendsohn AG uitgebreid.

2015

Mit der eigenen, hochwertigen Bekleidungslinie „GB-Collection“, benannt nach Günther Berendsohn, erweitert Unternehmensbekleidung das Angebot der Berendsohn AG.

2017

Mw. Astrid Schulte wordt directeur van Berendsohn AG

2017

Na ruim 30 jaar verhuizen we ons hoofdkantoor naar Hamburg-Bahrenfeld